kábel

Fémhulladék újrahasznosítás a kábelek szemszögéből

Mint ismert, minden kábel alapját különböző típusú fémek képezik. A villamos vezetékek anyagai általában gyengén ötvözött fémek, amelyek közül leginkább réz- vagy alumínium ötvözeteket használnak. Ahhoz azonban, hogy ezt kinyerhessék a kábelekből és az újrahasznosítást követően alkalmazni tudják őket, számos lépésnek kell megtörténnie.

Mit értünk kábelfeldolgozás alatt?

A gyártás és a különböző bontási folyamatok során rengeteg kábelhulladék keletkezik, amelyek azonban értékes fémeket rejtenek. Az újrahasznosítás pedig még mindig költséghatékonyabb és környezetkímélőbb, mint az új fémek bányákból történő kinyerése. A kábelhulladék-feldolgozás során egy többlépcsős osztályozási- és aprítási eljárást követően fém granulátumot állítanak elő. Ez az alapanyagnak megfelelően többnyire alumínium vagy réz lehet.

Ezekből aztán briketteket hoznak létre, amelyeket a kohászatban, mint másodlagos nyersanyag hasznosítanak. A kábelhulladékok igen sokrétűek, közéjük sorolhatjuk a földkábeleket, az elektronikai kábeleket, az ipari kábeleket, sőt még a légkábeleket is. A fémhulladék újrahasznosítás erre kijelölt helyeken, szigorú előírásoknak megfelelően és speciális gépek által történik meg. Ilyenekre bukkanhatunk a zoldgepezet.hu oldalán.

Ezek a kábelfeldolgozás lépései

A kábelek osztályozása, válogatása és feldolgozása meglehetősen bonyolult és összetett folyamat. Az adott fém típusának meghatározása mellett – vagyis, hogy alumínium vagy réz vezetékről van-e szó – nem elhanyagolhatóak a kábelek egyéb tulajdonságai sem. Meghatározó, hogy található-e az adott vezetéken kapcsoló vagy más csatlakozó, mennyire vastag és milyen jellemzőkkel bír. A vezetékekhez kapcsolódó csatlakozók és egyéb berendezések a kábelhulladék-feldolgozás szempontjából értéket nem képviselnek, így el kell őket távolítani.

A vezetékek átmérője igen fontos a kábelfeldolgozás során alkalmazandó gép kiválasztása szempontjából. Bizonyos átmérő felett ugyanis a vezetéket nyúzni kell, egy adott vastagságig azonban elég darálni is.

A kábelhulladék feldolgozás végterméke: a fém granulátum

Mind a háztartásokban, mind pedig az ipar területén rengeteg hulladék kábel keletkezik évről évre. Az autókábelek, informatikai kábelek és egyéb vezetékek feldolgozása során alapvető a darálógép alkalmazása. Ezzel jöhet létre a fémgranulátum, amely aztán újra felhasználásra kerülhet az iparban.

Nem megy azonban kárba a fémekről eltávolított műanyag szigetelés sem, hiszen ezek is újrahasznosíthatóak. Így elmondható, hogy a kábelfeldolgozás lehetővé teszi, hogy a hulladék kábelek teljes mértékben újra felhasználhatóak legyenek.

Az innovatív technológiák alkalmazásának hála a fémhulladék újrahasznosítás hatékonyan és időtakarékos módon oldható meg. Számos szempont érvényesülhet akkor, ha a hulladék szelektív gyűjtésére és újra feldolgozására törekszünk. Nemcsak pénzt spórolhatunk vele, de arról is gondoskodhatunk, hogy környezetünk minél tovább tiszta és élhető legyen.