foghuzas

Foghúzás, avagy mentsük meg, ami menthető!

Nagyon sokan vannak azon az elven, hogy nem jelenthet problémát, egy-két lyukas, vagy rossz fog, ha nem kezeltetik, hiszen dönthetnek a foghúzás mellett, ha nem vállalják a gyökérkezelést. Szerencsére azonban egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes harcolni a fogainkért. És sajnos vannak az olyan esetek, amikor a foghúzás mégis indokolt, nem lehet megmenti töméssel. További részletekről tájékozódjon az Ectoderma honlapján.

A legtöbb ember ettől a beavatkozástól fél a legjobban, hiszen már a neve is hozzájárul a félelem kialakulásához: foghúzás.

foghúzás

Egy kis történelem

Régebben a foghúzás számított a legrettegettebb beavatkozásnak, hiszen hiányában volt a mai modern érzéstelenítő szereknek. Napjainkban mindez már kiküszöbölhető, így teljesen fájdalommentes a foghúzás, köszönhetően a fogorvosoknak. További információnkért látogasson a Fogabc weboldalára!

Korábban a foghúzás faékek, kalapács segítségével történtek. 1841-ben készítették az első fogót, természetesen ez napjainkban már mások, ugyanis az egyes fogaknak megfelelően vannak kiképezve.

Ne felejtsük el, hogy foghúzás előtt együnk néhány falatot, ne menjünk éhgyomorra, ne tegyük ki magunkat a rosszullét veszélyeinek, valamint foghúzás után nem szabad egy ideig enni!

Amennyiben elhal az ideg?

A fogorvosok egyik nagyon fontos feladata közé tartozik a fogkonzerválás, más néven a fog megtartása. Amennyiben már elhalt, vagy olyan gyulladást okozott a fogágynál, ami szintén a fogideg elhalásához vezetett, már nem lehet egy töméssel megtartani az adott fogat. Továbbá akkor sem lehet megtartani a fogat, ha a lyuk elérte a pulpakamrát, vagyis a fogidegkamrát. A gyökértöméssel megmentett fognak viszont már nincs tápanyagellátása, tehát már nem él, azonban úgymond élete meghosszabbítható egy korona felhelyezésével.

A fog megtartása sok esetben csak gyökérkezeléssel, tehát az ideg eltávolításával tartható meg. Ennek ellenére mégis lehetnek a beavatkozásnak olyan akadályai, amely mégis a fog eltávolítását eredményezheti. Ilyen akadály lehet, ha olyan görbületei, elágazásai vannak a fognak, amelyen az ideg teljes eltávolítását nem teszi lehetővé. Foghúzással kapcsolatos további információnkért látogasson az Ectoderma hivatalos weboldalára!

További érdekességek:

Leggyakoribb szájsebészeti beavatkozások
Panoráma röntgen
Fogászati kezelések terhesség alatt
Esztétikai fogászat
Bölcsességfog, avagy a 8-as fog
A fogbeültetés technikája