ablakcsere

Házfelújítás ősszel? Ezekre figyelj oda!

Nincs az az évszak, amikor a felújítás nem jó ötlet. Sokan azt gondolják, hogy kizárólag a nyári meleg alkalmas arra, hogy a lakás/ház újratervezése megvalósuljon. Ez azonban tévedés. Az ősz is tökéletes periódus, sőt mi több, a legtöbb terv télen is tető alá hozható! Na jó, a tetőcserét éppenséggel tényleg nem jó ötlet az esős hónapok valamelyikére időzíteni, viszont ezen kívül még tucatnyi feladat marad, ami akár az ősz közepén is kivitelezhető.

Miért pont a nyílászárók cseréje ne maradjon el?

Azért, mert egy ablakcsere sokkal többre képes, mint ami első pillantásra látszik belőle. Az csak egy dolog, hogy szemrevaló kialakításával hozzájárulhat a ház kelleméhez, pozitív kisugárzásához. Önmagában ez az egy pozitívum is felbecsülhetetlen érték természetesen, ám ez jelen esetben legfeljebb a jéghegy csúcsa. Ugyanis a ház fenntartása az, ami különösen sokba kerül akkor, ha a fűtés nagy része a párkányon túlra távozik. Vagy ha a nyarat vesszük alapul, akkor ugyanígy, ha a hűtés kint végzi. Akkor a költségek az egekben járhatnak, miközben az eredmény nem érzékelhető. Sok hűhó a semmiért! Ellenben, ha az ablakcsere következtében helyreáll a hőszigetelés, akkor máris változik a helyzet. Az energiafelhasználás mennyisége átalakul, csökken, miközben a minősége nő, lévén a bent megteremtett komfort nem szökik el az ablakok résein át.

Ezen kívül a hangszigetelő tulajdonságokat is célszerű figyelembe venni. A zajok bizonyított módon túlterhelik az idegrendszert és krónikus stresszt hoznak létre a szervezetben. Bőven eléggé ingerdús a mindennapi közeg, nem kell, hogy ehhez még az otthoni hangzavar is hozzájáruljon. Ha az utcáról beszűrődő neszek kizárhatóak, vagy legalábbis jelentős mértékben megszűrhetőek, akkor érdemes ezzel a lehetőséggel élni! Mert a csend varázsa pótolhatatlan ajándék!

Mibe kerül mindez?

Az ablakcsere árak a felújítási költségek töredékét alkotják, ugyanakkor a cseréltetés jár a legnagyobb haszonnal, ahogy azt már fentebb kifejtettük. Ráadásul időgazdálkodás szempontjából is megéri belevágni, mert pár óra alatt pont kerülhet a kivitelezés végére.