Levendula nevelése cserépben és balkonládában

A levendulát pár évvel ezelőtt még a kártékony moly elleni védekezésül használták, manapság pedig az egyik legnépszerűbb növény, gyakorlatilag egyetlen mediterrán hangulatú kertből és romantikus teraszról sem hiányzik. Kérdés, hogy a kerttel nem rendelkezők is nevelhetnek-e ablakban, vagy balkonon levendulát.

A levendula mediterrán évelő félcserje, napsütéses területeken félgömb alakú bokorrá fejlődik Akár hosszú évekig is a kert dísze marad. A lila virágú, kellemes aromájú levendula közkedvelt a látványa miatt, de a gyógyhatása miatt is népszerű gyógynövény. Manapság reneszánszát élik a különböző levendulával kombinált termékek: szappanok, zsákocskák, parfümök, de élelmiszerként is népszerű legyen szó süteményről, szörpről vagy fagylalt készítményről.

A nemesítés miatt ma már se szeri se száma a különféle tulajdonságú (színű, illóolajtartalmú, szárhosszúságú és koraiságú) levendula fajtáknak. Magyarországon két faj terjedt el, illetve kapható a legtöbb üzletben. A hibrid levendula, amelyet angol levendulának is neveznek Lavandula Intermedia, és a francia levendulaként is ismert Lavandula Angustifolia. A valódi levendula június közepétől virágzik, míg a kalászszerű virágú hibrid levendula pedig egy hónappal később július közepére tehető. Az angol hibrid fiatal hajtásai például érzékenyek a kései fagyokra, ráadásul a bokormagassága is jóval nagyobb, mint a valódi levendula fajtának: mérete elérheti akár az egy méteres magasságot, az átmérője pedig a másfél métert.

Érdemes-e ablakban illetve balkonon levendula termesztésbe fogni?

A levendula egy szárazság tűrő igénytelen növény, és rengeteg napfényt visel el – és igényel, viszont ha megfelelő a hely, a talaj, akkor hosszú évekig díszítheti a kertet. Abban, hogy termeszthető-e cserépben megoszlanak a vélemények. A gondot a levendula gyökérzetének mérete okozza: az idősebb tövek esetében ez azt jelenti, hogy akár több méter mélyre is elágaznak, ezért évelőként az alacsonyra növő 20-cm es fajták alkalmasak balkonládában, és cserépben való nevelésre. Amennyiben mégis belevágnák, érdemes a gyakori kis cserepek helyett inkább földlabdás (konténeres) levendulát vásárolni, valamint egy nagyobb méretű cserepet, dézsát beszerezni, és olyan helyre állítani, ahol gyakorlatilag egész nap tűző nap éri. Habár a szabadföldben nevelt levendula csak az ültetést követően igényel rendszeres locsolást, addig a balkonon nevelt levendulát rendszeresen kell öntözni. Viszont a túlöntözéssel is vigyázni kell, nehogy elrohadjon, és a pangó víztől is óvjuk meg. Virágföldnek laza vízelvezetésű földet válasszunk.

Kapcsolódó cikkek
Hortenzia gondozása, metszése, ültetése, teleltetése