lipoma eltávolítás

Lipoma eltávolítása

A lipoma okai

A lipomák okai nem teljesen tisztázottak, de valószínűleg genetikai és környezeti tényezők együttes hatásának eredményeként alakulnak ki. A lipomák kialakulása során a test sejtjei elszaporodnak és zsírszövetet termelnek, ami a bőr alatt csomóként jelentkezik. A lipomák nem fertőzőek és nem terjednek a test más részeire.

A lipomák előfordulása fokozódik azoknál az embereknél, akiknek családjában már előfordult lipoma, ezért a genetikai hajlam is szerepet játszhat a kialakulásukban. Az elhízás és az inaktivitás is összefüggésbe hozható a lipomák kialakulásával. Néhány kutató véleménye szerint a hormonális változások is szerepet játszhatnak a lipomák kialakulásában. Azonban a pontos okok nem teljesen ismertek, és további kutatásokra van szükség a lipomák kialakulásának mechanizmusainak jobb megértéséhez.

Lipoma eltávolítása

A lipoma eltávolítása általában nem szükséges, ha nem okoz tüneteket vagy kozmetikai problémát. Azonban, ha a lipoma fájdalmas vagy kellemetlen érzést okoz, vagy kozmetikai problémát jelent, akkor érdemes orvoshoz fordulni a daganat eltávolításához. A lipoma eltávolítása egy egyszerű, kis beavatkozás, amelyet általában helyi érzéstelenítéssel végeznek.

A lipoma eltávolítása többféle módszerrel történhet. A leggyakoribb módszerek közé tartozik az excízió, azaz a daganat kivágása a bőrből, valamint a liposzukció, ami során egy vékony tűt használnak a zsírszövet eltávolítására. Az utóbbi módszer kisebb hegeket hagy, míg az excízió során nagyobb sebet kell bevágni, amely hosszabb gyógyulási időt igényelhet.

Az eltávolított lipomát általában laboratóriumi vizsgálatra küldik, hogy kizárják a ritkább, rosszindulatú daganatokat. Az eltávolítás után általában pár napig nyomást kell gyakorolni a sebre, és a sebgyógyulás folyamata általában 1-2 hétig tart. Az orvos általában javasolja a seb helyi ápolását, valamint bizonyos tevékenységek korlátozását a gyógyulási időszakban.