Luxemburgban is szükség van a szociális bérlakásra

A megfizethető lakhatás nem csak hazánkban, de Luxemburgban egyenesen álomnak számít.

Az elmúlt években számos szociális bérlakás programot indítottak el, amelyben az állam jelentős részt vállalt. A hatályos kormányzati fenntarthatósági kritériumoknak megfelelően ezek az ingatlanok energiatakarékos faszerkezetes épületek, amelyek célja a megfelelő áron történő lakhatás biztosítása a szegényebb polgárok részére.

Luxembourg

A közelmúltban egy 800 lakóegységből álló szociális lakás építéséről döntöttek Kehlen településen, amely a 2200 fő számára biztosít megfelelő áron lakhatást. A szociális lakásokat 2030-ig  kell felépíteni. A projekt  „Elmen” néven fut, és részét képezi a kormány lakóépítés terén érvényesülő befektetési politikának. A projekt új lakások építését tűzi ki célul, amelynek várható költsége 276 millió euró. Az állam a költségek több mint 27 százalékát fogja átvállalni, a projekt célja, hogy az alacsony jövedelműek ingatlanhoz jutását elősegítse. Habár Luxemburg a világ leggazdagabb országai közé tartozik, ezek szerint ott is sokaknak jelent problémát a lakhatás.

Az első projekt  Olm településen valósult meg, alig 12 kilométerre nyugatra Luxembourgtól, ahol elsőként 200 lakás és 200 házat hoztak létre még 2018-ban. A városi életminőség megteremtése nagy hangsúlyt kapott: például saját közvetlen parkolókat nem, hanem a házaktól egy 200 méterre lévő központi parkolóhelyet létesítettek. Az otthonok közelében csak a ki-be rakodás idejére lehet megállni, viszont állandó parkolásra nem használható. Az ingatlanok ára a piaci kamatláb alatti, és a háztartási jövedelem alapján meghatározott összeg szerint kerülnek értékesítésre.

Belair

A projekt ingatlanjaira Luxembourg városában és a környező településeken 99 éves elővásárlási jog érvényesül. Az ingatlanokat lízingszerződés keretében ajánlják fel, az állam, illetve az állami fejlesztő visszavásárlási joggal rendelkezik. A cél az ingatlanspekuláció elkerülése, hogy az első tulajdonosok a hagyományos bérleti piacon ne tudják felhasználni.

Hasonló projektek szintén fejlesztés alatt vannak, például Wiltzben, Dudelange-ben. A konstrukciók esetében a hangsúly az életminőségre tevődik, és számos követelménynek kell megfelelni:

  • energiatakarékos favázszerkezet
  • napenergia
  • parkolózóna
  • zöldterület

A megfizethető lakhatás Luxembourgban még albérletként is nagy probléma. Hazánkkal ellentétben, a magas árak miatt az albérleti szobák is meglehetősen keresettek, amelyek értékesítése általában ingatlanközvetítő irodákon keresztül bonyolódik.

A Vaubanfort.lu weboldal segítségével egyszerűen megtalálható a rövid, vagy hosszú távú igényeknek megfelelő albérleti szoba, vagy lakás. A portálon angol nyelven érhetőek el a legjobb ár-érték arányú ajánlatok városi és regionális szinten egyaránt.