Tölcsérjázmin

Tölcsérjázmin teleltetése

Vannak olyan mediterrán növények, amelyek rendkívül dekoratívak, ezért igen népszerűek. Sajnos azonban a hazai klímán gondot okoz a tartásuk, különösen a téli átteleltetésük. A tölcsérjázmin egyike azoknak a szemet gyönyörködtető kúszónövényeknek, amelyik nem télálló, így hibridjei nálunk általában egyéves dézsás növényként funkcionálnak.

A tölcsérjázmin Dél-Amerika erdeiben őshonos, számtalan faja létezik. Hazánkban a Diplandenia Sundaville hibrid gyakori a hobbikertészek körében. A téli fagyok előtt kezdjük meg a teleltetést, és tavasszal ültessük át egy nagyobb edénybe.

Tölcsérjázmin teleltetése

A meleg kellemes éghajlatú mediterrán országokban könnyen áttelel akár a szabad ég alatt. Nálunk főként dézsás növényként telepítik napfényes teraszokra és balkonokra. A fényigénye magas, kedveli a meleget, azonban a téli vegetáció alatt a száraz túlfűtött helyiségekben könnyen tönkre megy. A tökéletes feltételeket nem könnyű megteremteni: világos, nem túl meleg, száraz helyiségekben (15 Celsius fok ideális) októbertől májusig kell pihentetni.

Tölcsérjázmin teleltetése

Mielőtt áthelyeznénk, ajánlott alaposan visszavágni. Nagyon keveset, és ritkán kell öntözni, azonban a földlabdájára ügyeljünk, hogy ne száradjon ki. A tapasztalatok szerint, ha sikeres is az átteleltetés, a virágzásra csak jóval később, nyár elejéig kell várnunk. A tölcsérjázmin teleltetése, és nevelése, mint a fent leírtakból is látszik próba-szerencse is egyben.