hangszerek

Új hangszerre lenne szükséged? Így válassz!

A számunkra megfelelő hangszer kiválasztása nem a legkönnyebb feladatok közé tartozik. Cikkünkben egy-két alapkérdést tekintünk át, amelyek megválaszolásával talán könnyebb lesz választani.

Milyen zenét hallgatunk szívesen?

Nagyon sok termék sokoldalúan használható, de akad pár olyan is, amely csak bizonyos zenékhez illeszkedik. A szaxofont például sokan a jazz zenéhez társítják, de létezik klasszikus repertoár is ehhez a hangszerhez. Mindig vegyük figyelembe azt, hogy mely eszköz illeszkedik jobban ahhoz a zenei műfajhoz, amit kedvelünk.

Vajon egyedül vagy másokkal együtt szeretnénk játszani?

Ez egy örök dilemma, de ha másokkal is szeretnénk játszani, akkor érdemes a basszus vagy akusztikus gitár, esetleg a dob mellett letenni voksunkat. Ha szóló karrierről álmodozunk, akkor viszont a trombita, a fuvola, a hegedű, de még a szólógitár is számításba jöhet. Szóló karrier esetén fel kell készülni arra, hogy hatalmas lesz a versengés, hiszen sokan áhítoznak rá.

Hol tudod megoldani a gyakorlást?

Ha saját lakásban élsz, akkor a szomszédoknak nem biztos, hogy tetszeni fog a hangszerek által keltett zaj. Gondold át, hogy hol tudsz majd gyakorolni úgy, hogy másokat ne zavarj. A dob vagy a zongora, de még az elektromos hegedű is lehetővé teszi azt, hogy egy fejhallgató segítségével szólaltasd meg. Ezzel a lehetőséggel kizárt, hogy zavarnád majd a melletted élőket. Alternatív lehetőségként még mindig eljárhatsz egy zeneiskolába vagy egy magántanárhoz, esetleg egy közösségi házban is gyakorolhatsz.

Mekkora büdzsé áll rendelkezésedre?

A pénz nagyban befolyásolja azt, hogy milyen hangszert válassz. Általában több árkategóriában elérhetők, akár egy Hangszerbolt Budapest belvárosában található üzletéről van szó, akár egy vidéki üzletről. Ha nem engedheted meg magadnak a kiválasztott darabot, akkor nézz szét az adott kategóriában, mert elképzelhető, hogy egy sokkal költségkímélőbb megoldást is találsz. Ha végképp nem tudod megfinanszírozni, még mindig dönthetsz a bérlés mellett.

Fizikai korlátok

Sokan nem is gondolnak arra, hogy fizikai korlátjai is lehetnek a választásnak. Ha apró termetűek vagyunk, akkor nagyon nehéz tárgyakat nem fogunk tudni megemelni, így le kell mondanunk például a nagybőgőről. Azonban ne hagyjuk, hogy saját fizikai hiányosságaink eltántorítsanak attól, hogy kedvenc hangszerünk mellett döntsünk. Nézzük meg az üzletekben, hogy milyen kiegészítő lehetőségek közül választhatunk, amely megkönnyíthetik a döntésünket.
Fotó forrása: Adobe Stock