Milyen termékjelzéseket kövess, ha vegán vagy?

Mi alapján döntheti el egy vegán életmódot folytató ember, hogy milyen termékeket használhat? Melyek az a kozmetikumok, házi tisztítószerek, ruhák és kiegészítők, amelyek állatkísérlet vagy állati összetevő mentes és bio alapanyagokat is tartalmazó termékek?!

PETA-Living-beauty-brands-still-test-v031

Egyre több gyártó és egyre több forgalmazó potens vásárló rétegnek tartja vegánokat, ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy termékeik között a vegán életmódot folytató vásárlók is tudjanak válogatni.

A termékeken útmutatást nyújt a csomagoláson található független ökominősítő címkét.
A vegán termékeken kétféle “vegánságra” utaló címkét lehet találni a “cruelty-free and vegan” és a “vegan” feliratú címkéket.

VeganS_logo

A két címkejelölés között az a a különbség, hogy a vegán jelzéssel ellátott termékek nem tartalmaznak állati összetevőt, sem az állatokból nyert összetevőt például zselatint, koleszterint, mézet, viaszt vagy tejet viszont a gyártók nem garantálják, hogy a termékek a termékfejlesztési fázisban nem esnek keresztül állatkísérleteken.

A Vegán és állatkísérlet mentes termékeket minősíti a cruelty-free, az IHTK (International Herstellerverband Gegegn Tieversuche In Der Kosmetik) és a Leaping Bunny ökocimke.

Cruelty-free vegán termékek közé sorolható az ismertebbek és könnyebben elérhetők közül számos Weleda, Ecco Verde éa a Santé termékek.

mulondon-certifications-peta2

A tisztítószerek közül a Vegan Society, Vegan OK, Leaping bunny Vegan Society, Vegan OK és  Leaping bunny termékei tartoznak a bevizsgált és regisztrált tisztítószerek közé.